MP vill inte ha bilar i HH-tunnel

Uppdaterad
Publicerad

Trots politisk enighet är utsikterna för en tunnelförbindelse mellan Helsingborg och Helsingör osäkra. Det nya regeringspartiet Miljöpartiet vill bara ha en tågtunnel, utan någon bilförbindelse. Nu finns en oro att projektet prioriteras ner.

De politiska partierna är överens om att en fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör skulle vara bra, både på lokal- och riksnivå. Den borgerliga alliansen förklarade i somras att den vill fatta beslut inom nuvarande mandatperiod, och socialdemokraterna har uttalat samma vilja.

– En fast förbindelse är oerhört viktig, säger Maria Winberg Nordström, folkpartistiskt kommunalråd i Helsingborg. Inte bara viktig för Helsingborg, utan för hela landet.

MP vill inte ha biltunnel

Men Miljöpartiet vill inte som övriga partier både ha väg- och tågtunnel.

– Vi tycker att det är järnväg som gäller, det är det mest miljösmarta. Det säger Lars Dalesjö, miljöpartistist i kommunfullmäktige i Helsingborg. Men vi är beredda att utreda en vägtunnel också.

Nu när Miljöpartiet sitter i regeringen finns det oro bland politiker och tjänstemän att bygget inte prioriteras lika högt.

– Biltunneln var det som skulle finansiera projektet på 10 miljarder kronor, säger Maria Winberg Nordström (FP). Och om man lyfter bort finansieringen kan det bli svårt att konkurrera med andra byggprojekt. Chansen att det blir av kan minska.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.