Gatukonstnären Dan Park. Foto: TT

Utställning inställd efter dödshot

Uppdaterad
Publicerad

Den planerade utställningen i Köpenhamn med verk av hetsdömde gatukonstnären och provokatören Dan Park från Malmö har i sista stund ställts in sedan galleriägaren utsatts för dödshot.

Enligt den danska medarrangören, organisationen Trykkefrihedsselskabet, kommer utställningen senare att genomföras i en annan lokal. Vilken avslöjas först på måndag.

Den planerade utställningen skulle ha invigts på torsdagen. Den skulle ha bestått av ett antal bilder för vilka Park och Malmögalleristen Henrik Rönnquist redan dömts för hets mot folkgrupp.

Men sedan den danske galleristen och konstnären Kristian von Hornsleth och hans familj utsatts för hot och skadegörelse har denne dragit sig ur samarbetet.

Dan Park, 46, har tre gånger dömts för hets mot folkgrupp, senast i augusti i år till sex månaders fängelse. Han har överklagat domen till hovrätten som meddelar dom på torsdag nästa vecka.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.