Väder-Mats har ingen snö i kikaren

Uppdaterad
Publicerad

Med bara några dagar kvar till jul står meterologen Mats Andersson på SMHI i Malmö och spanar efter snö i sin kikare. Frågan är om han har en vit jul i sikte i år?

– Vi har tittat jätteintensivt på det och det har ”hoppat” i prognoserna, som vi brukar säga. Ibland är det lite kallt och ibland är det milt. Men om man tittar på det färskaste vi har så blir det mycket milt i både Skåne och Blekinge, säger Mats Andersson, meteorolog.

Statistiken ser dyster ut för de som längtar efter snö till jul. De senaste trettio åren har det bara varit fyra vita jular i Skåne och Blekinge.

Och de senaste tio åren har det varit två juldagar med snötäcke.

Om det nu inte blir en vit jul i år så kan det bli en varm jul istället.

– Det är till och med så att vi kan på julafton ha sex, sju grader och dessutom regn och blåsigt också så det är ingen lklassisk jul vi har att se fram emot. Men lågtrycketrör sig österut och sen ser det ut att långsamt under de följande juldagarna bli kallare. Och skulle det vara någon nederbörd under de följande dagarna där, så är det kanske lite snö eller blötsnö, säger Mats Andersson.

Men för er som ännu inte gett upp hoppet och ändå vill ha lite koll, så kan ni kika lite extra på molnen de närmaste dagarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.