Vädjade till pappa polisen: ”Kan du förfalska mitt leg”

Uppdaterad
Publicerad

– Kan du förfalska mitt leg, frågade Wilma sin pappa men fick svar på tal. Wilmas pappa är polis och publicerade hela den dråpliga mailväxlingen på polisens facebooksida.

17-åriga Wilma Sandberg Larsson från Trelleborg vill gärna gå på bal när hennes pojkvän tar studenten senare i vår. Men eftersom det är en åldersgräns på 18 år kommer hon inte in. Så vad gör hon ? Jo hon sms:ar sin pappa och frågar om han kan fixa ett falskleg. Det är bara det att pappa är – polis !

Dotter :  ”Kan du förfalska leg ?”

Pappa :  ”Vad snackar du om ?”

Dotter :  ”Jag vill gå på studentbalen, måste vara 18. Kan du inte på någon vänster fixa ett falskleg ?”

Lång paus...

Dotter : ”Dum idé kanske?”

Pappa : ”Kan man väl säga utan att överdriva! För det första är det jävligt olagligt! För det andra kan du inte åka till ex. USA om du åker fast. Du får böter och kan inte ta vilka jobb som helst. För det tredje är jag faktiskt POLIS och hur skulle det se ut om jag förfalskat leg till min egen dotter ? Skärpning älskling! Använd det du har på halsen och mellan öronen – HJÄRNAN alltså”

Dotter : ”Hahaha, värt ett försök”

Pappan la ut på Facebook

Pappa Jonas Larsson lade ut konversationen på polisens Facebooksida, och där har den rönt stor uppmärksamhet. Meningen med publiceringen är att ungdomar ska förstå allvaret i att förfalska legitimationshandlingar.

– Tanken var väl att om någon kan fixa det så är det pappa, men det låg ju lite skämt i det också, säger Wilma Sandberg Larsson.

– Jag blev väldigt förvånad när jag fick det, men förstod ganska snart att hon på alla sätt och vis ville ta sig in på balen. Men att det kanske låg lite skämt bakom , säger Jonas Larsson

– Men det är ett allvarligt brott. Om man förfalskar ett leg så finns fängelse i straffskalan, och om man använder någon annans leg så är det normalt böter. Det är många ungdomar som inte känner till det. Och det kan dessutom orsaka problem med inresetillstånd i vissa länder, och dessutom med att ta körkort, avslutar Jonas Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.