Valdebatt på arabiska

Valdebatt för arabisktalande Malmöbor

Uppdaterad
Publicerad

Tidningen Al Kompis höll igår en valdebatt för den arabisktalande befolkningen i Malmö.

– Det är viktigt att alla medborgare får rätt information om de olika politiska partierna, säger Mahmoud Agha, chefredaktör för Al Kompis.

Samtliga riksdagspartier fick en förfrågan om att delta i debatten med arabisktalande riksdagspolitiker. Fem av partierna skickade en politiker: Moderaterna, Socialdemokraterna, Folkpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

Debatten hölls på Garaget i Malmö under lördagen, och aktuella politiska frågor debatterades inför publik. Frågor som rasism, bostäder och arbetslösheten för invandrande kom upp från de cirka 50 personer som kom för att vara med.

Flera frågor från publiken

Publiken fick ställa frågor till politikerna, samtidigt som de fick insyn i hur det politiska systemet i Sverige fungerar.

– Det var många frågor om arbetslösheten. Och det kom många frågor om rasism. Inte bara rasism mot invandrare, utan också hur politiker kan arbeta mot rasism mellan invandrargrupper, säger Mahmoud Agha, chefredaktör för Al Kompis och moderator under debatten.

Mahmoud Agha säger att debatten flöt på väl och att det är viktigt att medborgare får rätt information från de olika partierna.

– Många personer behöver informationen på arabiska för att förstå skillnaderna och nyanserna i de olika politiska förslagen. Det är vårt jobb som journalister att tillhandahålla denna information, säger han.

De politiker som deltog var Mohammed Khorshid (FP),  Montaser Eneim (M),  Mohammed Qadura (V),  Jamal El-Haj (S) och Kamal Rifai (MP).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.