Frias för våldtäkt – trodde att kvinnan var vaken

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnan säger att hon sov under samlaget, mannen uppfattade det som om hon var vaken. Därför frias 48-åringen för våldtäkt.

I våras friade Lunds tingsrätt i ett våldtäktsmål, en dom som väckte starka känslor över hela Sverige. Dagens dom hade många paralleller.

Den här gången handlar det om en man och en kvinna som befann sig i ett rum för att se på TV. Kvinnan uppger att hon sov när mannen klädde av henne och förgrep sig på henne. Mannen uppfattade det som att hon var vaken.

– Det räcker inte bara att säga att hon sov, det krävs ytterliggare bevisning annat än kvinnans ord, säger Thed Adelswärd, chefsrådman vid Lunds tingsrätt.

Väldigt trött

Kvinnan och mannen var arbetskamrater och hade en kamratlig relation sedan länge. De var nyktra den aktuella kvällen. Hon säger sig ha varit väldigt trött och somnat på sängen. Först när hon vaknade uppfattade hon vad som hänt.

Han upplevde det som att hon var vaken och passivt medtyckte till sex.

En sömnforskare sa vid rättegången att det är är osannolikt att kvinnan skulle ha kunnat sova sig igenom hela processen som bland annat innefattade oralsex. Han ville dock inte utesluta det.

Handlar om beviskrav

Tingsrätten anser att det är ”inte är bevisat bortom rimlig tvivel att målsägaren verkligen sov”. Och även om så skulle ha varit fallet ”har det heller inte visats att mannen förstått eller har haft anledning att misstänka att han sov”.

– Det handlar om beviskrav, vad krävs för att bevisa att hon sov och vad krävs för att bevisa att mannen trodde att hon sov och utnyttjade det, säger Thed Adelswärd.

Två nämndemän anmäler skiljaktig mening.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.