Var sjätte domare är pensionär

Uppdaterad
Publicerad

Var sjätte aktiv domare i de svenska domstolarna är en vikarierande pensionär. Domarbrist hävdar fackförbundet Jusek, som menar att Domstolsverket agerat för sent.

Var sjätte av landets 1.400 domare som tjänstgjorde under 2013 var pensionär. En av dem är Börje Dahlberg, som hoppar in på sin gamla arbetsplats, Malmö tingsrätt.

– Jag kan kombinera pensionärstillvaron med det jag tycker är roligt.

Och han är inte ensam. Räknat i antal arbetade domartimmar svarade pensionärerna för ungefär fem och en halv procent. Dessutom är en av fem ordinarie domare över 60 år.

Rekryteringsproblem

Situationen med ett stort antal vikarierande pensionärer har sett likadan ut i flera år. Framför allt är det domstolar i landets mindre orter som har problem att rekrytera nya domare. Värmlands tingsrätt står just nu med två vakanta stolar.

– Jag har varit chef här i tre år, och vi har haft problem hela tiden. Och snart går ytterligare en domare i pension och måste ersättas, säger Lars Bjurstam, lagman vid Värmlands tingsrätt.

Orsakerna är flera. Dels har det enligt facket utbildats för få domare de senaste åren, dels lockas potentiella domare av högre löner och bättre villkor inom till exempel advokatskrået och regeringens kanslier.

– Det är klart att detta är ett stort problem, och någonting som borde tagits tag i för länge sedan, säger Mats Persson, ordförande för domstolssektionen på Jusek

Nya utbildningsplatser

Det är Domstolsverket som står för utbildning av nya domare. Och där är man medveten om att mindre orter har svårt att rekrytera. Dock anser myndigheten inte att det skulle råda någon generell brist på domare.

Sedan i höstas har antalet utbildningsplatser utökats, och i dag är totalt 528 personer under utbildning. Men det tar minst sex år innan man kan arbeta som ordinarie domare. Så parallellt med detta försöker Domarnämnden rekrytera från andra yrkesgrupper.

– Det finns grupper som varit borta från domstolarna som vi nu försöker locka tillbaka, säger Anna-Klara Strömberg enhetschef arbetsgivarfrågor på Domstolsverket.

Huruvida domstolsväsendet är beroende av pensionärerna för att gå runt råder det delade meningar om mellan Domstolsverket och facket. Men Börje Dahlberg är själv förvånad över att han har så många kollegor i samma sits.

– När det behövs så mycket pensionärer tyder ju det på att organisationen är underdimensionerad.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.