Foto: SVT

Var tredje tjej har haft sex mot sin vilja

Publicerad

Mer än var tredje ung kvinna och nästan var femte ung man har någon gång utsatts för en sexuell handling mot sin vilja, enligt en ny studie från Lunds universitet.

–Frågan vi ställt är om man har blivit utsatt för en sexuell handling mot sin egen vilja. Det kan vara exempelvis samlag, onani eller oralsex, inte sexuella trakasserier. Det finns en gråzon där det ibland är oklart vad som gäller och vad som är okej, säger Anette Agardh, forskare som genomfört studien.

Hon är inte förvånad över resultatet.

–Det är så här vanligt. Var tredje kvinna och var femte man. Vi vet att det är betydligt vanligare än vad statistiken av anmälda fall visar.

Studien visar att de som har erfarenhet av sexuellt tvång uppger att de mår sämre än andra.

–Vi ser att det finns ett samband mellan dem som har den här erfarenheten och dem som mår sämre i flera avseenden. Vi kan inte utifrån de här resultaten säga något om i vilken riktning sambandet går utan bara konstatera att det finns.

Resultaten är viktiga, tycker hon, därför har de publicerats trots att inte hela rapporten är klar.

–Vi behöver mer kunskap och förståelse kring normer och den gråzon som råder bland unga för att kunna planera det förebyggande arbetet, säger Anette Agardh.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.