Vårdcentraler kan bolagiseras

Publicerad

Flera av de offentliga vårdcentralerna kan bolagiseras, enligt flera källor till Sveriges Radio. Uppemot hälften skulle kunna hamna i regionägda bolag.

Just nu förs diskussioner med primärvårdsledningen om hur det skulle kunna genomföras. Men vårdproduktionsberedningens ordförande Michael Sandin (M) vill inte bekräfta något.

– Det finns inget sådant beslut som skulle handla om att vi vill bolagisera den offentliga primärvården. Vi tittar helt förutsättningslöst på hur primärvården skulle kunna bli ännu bättre och få en bättre organisationsform, så att de som jobbar där får en större frihet att utveckla sin verksamhet. Jag vill inte föregripa genom att sitta här och spekulera, säger han till Sveriges Radio.

Bakgrunden till utredningen om organisationsformen är att man vill göra vårdcentralerna självständigare – så att man själv får behålla ett eventuellt överskott, men också själv tvingas hantera ett underskott.

– Det upplever de som jobbar i dag att de inte kan, och det håller jag med om att det är ett problem, säger Michael Sandin (M) till Sveriges Radio.

En tanke är att bilda flera småbolag med en handfull vårdcentraler i varje.

Oppositionen är kritisk och menar att en bolagisering kan leda till att det politiska ansvaret försvinner.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.