Värdefulla böcker räddas i delfintork

Uppdaterad
Publicerad

1 300 värdefulla böcker skadades i en vattenläcka på universitetsbiblioteket i Lund i höstas. Nu har det mödosamma arbetet med att torka böckerna påbörjats – i en apparat som egentligen är avsedd för något helt annat.

– Här framme var det som läckan skedde, säger Idha Holmlund och pekar upp i taket ovanför några bokhyllor på Universitetsbiblioteket i Lund där hon är konservator.

– Jag satt och drack kaffe i fikarummet när de ringde och sa att det rann vatten ner på datorerna. Men det visade sig att det var främst på böckerna det hade kommit, berättar hon.

Det har snart gått snart halvår sedan universitetsbiblioteket drabbades av två rejäla vattenläckor på kort tid. När sprinklersystemet skulle testas lossnade en hel fog och en flera centimeter stor glipa uppstod. Vattnet forsade ner över böcker under.

– Det blev genast full aktivitet. Alla hämtade vagnar och upp med böckerna på vagnarna och ner med dem i bokbinderiet. Så det var dramatik här på morgonen, berättar Idha Holmlund.

Ovärderliga böcker

Några veckor senare hände samma sak igen. En ny vattenläcka från sprinklersystemet uppstod. Totalt skadades 1300 böcker. Böcker från 1800-talet fram till idag som dagligen används av forskare och som till viss del inte går att få tag i längre.

Nästan alla böcker frystes för att de inte skulle förstöras. Bland annat fick man i panik låna en av Ica Malmborgs frysar tillfälligt. Nu håller man på med det svåra biten: att så skonsamt som möjligt torka böckerna och få dem att bli som vanligt igen.

– Idha tog kontakt med mig och berättade om de vattenskadade böckerna, och vi kom fram till att det skulle kunna fungera att frystorka de här böckerna, berättar Lovisa Dal som är konservator på historiska museet i Lund.

Frystorka babydelfiner

Lovisa släpper på trycket i vakuumfrystorken så att hon ska kunna öppna dörren på den stora blå apparaten. Därinne ligger 70 av de 1300 böckerna på frystorkning. Lovisa berättar att maskinen är inköpt från naturhistoriska riksmuseet i Stockholm som en gång i tiden köpte den för att frystorka en babydelfin.

– Så längden är avsedd för att passa en babydelfin, säger hon och visar hur långsmal apparaten är.

Men nu används den för böcker och det går minst lika bra. Det här är andra omgången som behandlas. Totalt kommer det ta runt ett år att torka all litteratur.

Lovisa förklarar hur vakuumfrystorken fungerar:

– Jag stoppar in böckerna i frystorken och i den kan jag med hjälp av lågt tryck och låg temperatur få isen att dunsta. Då blir det en väldigt skonsam torkning för böckerna eftersom vattnet inte påverkar materialet.

Hon visar på vakuumfrystorken hur isen vandrar från böckerna ner genom ett litet rör ner till kondensorn där den sedan samlas

– Sen är det bara för mig att ta ut isen.

För att veta hur mycket vatten som försvunnit ur böckerna så väger Lovisa dem då och då. och hittills verkar böckerna må helt okej och gå ner i vikt precis som de ska.

– Mest är det limningen i en del ryggar som har släppt, så det är inga jättestora åtgärder, berättar Idha Holmlund.

– Och sen är det mycket att de måste ligga i press. Det är en del böcker där sidorna har blivit lite bubbliga, så det får vi kika på, säger Idha Holmlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.