Vårdutbildningar på Lunds universitet ifrågasätts

Publicerad

Flera av Lunds universitets utbildningar till specialistsjuksköterska har brister i kvalitén. Det visar en genomgång som myndigheten Universitetskanslerämbetet gjort.

Myndigheten har gått igenom specialistsjuksköterske- och omvårdnadsutbildningar runt om i landet. 79 av 134 utbildningar bedöms ha bristande kvalitet och blir nu ifrågasatta.

Lägst betyg

Bland dessa finns flera av Lunds universitets utbildningar till specialistsjuksköterska. Åtta av utbildningarna får omdömet ”bristande kvalité”, vilket är det lägsta i undersökningens tregradiga skala.

Däremot får universitetes magister- och masterprogram i omvårdnad betyget ”hög kvalité”.

Kristianstad och Lund bättre

Samma omdöme ges till Högskolan Kristianstads specialistprogram och högskolans magisterprogram i omvårdnad.

Genomgången från Universitetskanslerämbetet visar också att specialistsjuksköterskeexamen vid Malmö högskola håller hög kvalité. Det samma gäller högskolans magisterutbildning i omvårdnad.

Riskerar examenstillstånd

Universiteten och högskolorna som visat brister får nu ett år på sig att åtgärda problemen för att inte riskera att förlora examenstillståndet. Samtidigt får utbildningar med mycket hög kvalitet får en extra ”kvalitetspeng” av regeringen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.