Foto: Lotta Unger

Vargexperten: ”Det är möjligt att det är flera”

Uppdaterad
Publicerad

Den varg som varit synlig i södra Skåne den senaste tiden, fångdes på bild av SVT-medarbetaren Lotta Unger.

Lotta Unger fångade vargen på bild i närheten av hemmet i Öja by i Ystad på onsdagsmorgonen. Hon var på väg till Sandskogen när hon fick syn på den.

Lotta Unger har sett varg förut, bland annat i sitt arbete med SVT-programmet Djursjukhuset och känner sig ganska övertygad om att det verkligen är en varg.

– Alla jag har pratat med säger att det är en varg, men helt säker kan man förstås inte vara, säger Lotta Unger.

På Länsstyrelsen i Skåne bekräftar rovdjursexperten Nils Carlsson att det rör sig om en varg efter att ha tittat på bilderna och mobilfilmen.

– Vår bedömning är att det är en varg. Hundra procent säker kan man aldrig vara när man ser bilder, men det är en ytterst liten tvekan i det här fallet, säger Nils Carlsson.

På onsdagsmorgonen fick länsstyrelsen in ett annat tips om att en varg varit synlig mellan Ystad och Sjöbo, och på tisdagen syntes en varg kring Christinehof. Lokala medier har också rapporterat om varg på andra håll i Skåne de senaste dagarna.

– Det är fullt möjligt att det rör sig om flera än en varg, säger Nils Carlsson. Vargstammen ökar i Sverige och perioder utan varg i Skåne kommer att bli mer sällsynt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.