Växande kritik mot polisens agerande

Uppdaterad
Publicerad

Kritiken växer mot polisens agerande i samband med gårdagens demonstration mot de nazister som höll ett torgmöte i Limhamn.

Det var på lördagen när det nazistiska Svenskarnas Parti hade torgmöte som polis och motdemonstranter drabbade samman. Limhamns församling hade öppet och flera av prästerna såg hur polisen agerade.

– Jag efterlyser andra sätt från polisens sida att bemöta unga människor och antirasister. Det blir allt för provocerande, säger Helena Myrstener, präst i Limhamns församling.

Tumult vid demonstration

Poliser som minglade

Men enligt polisen själva så fanns det dialogpoliser på plats som jobbade för en icke-våldsam lösning.

– Inför mötets början hade vi poliser som hade till uppgift att mingla bland de som var där och prata om vad som gällde, säger Susanna Trehörning, biträdande kommenderingschef.

Men situationen urartade, och idag får polisen hård kritik för hur två personer skadades när polishästarna red in i en folkmassa samt att en person kördes över av en polisbuss. 

Polisen har nu inlett två förundersökningar för att utreda om de har gjort fel.

”Grov missuppfattning”

Även motdemonstranterna anklagades för att vara våldsamma. Skåne Mot Rasism, organisationen som anordnade demonstrationståget, säger att polisen provocerade fram reaktionerna. Skåne mot rasism står för ett konfrontativ icke-våld men säger att de inte kan kontrollera om våldsamma personer deltar i deras demonstrationer.

– Alla grupper tar hand om sig själva. Sedan tror jag att det är en grov missuppfattning att folk är där som proffsaktivister. Folk är där för att visa missnöje, ilska enbart, säger Matilda Renkvist, talesperson för Skåne mot rasism.

Skånepolisen säger att när personer skadas är insatsen att betrakta som misslyckad.

– Vår prioritering är att ingen ska behöva bli skadad. Varken den som genomför talet, de som vill demonstrera emot eller poliser på plats, säger Susanna Trehörning, biträdande kommenderingschef.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tumult vid demonstration

Mer i ämnet