Vellinge planerar att öka mottagandet av ensamkommande flyktingbarn. Foto: SVT

Vellinge ökar sitt flyktingmottagande

Uppdaterad
Publicerad

Vellingemoderaterna planerar att öka mottagandet av ensamkommande flyktingar. Nu ska ett nytt boende byggas i Vellinge tätort.

Trycket på landets kommuner när det gäller att ta emot flyktingar ökar. Idag har Vellinge kommun nio platser för ensamkommande flyktingbarn och ungdomar. Tre av dessa är asylplatser. Nu vill Migrationsverket att Vellinge ska öka antalet asylplatser till nitton, vilket kan innebära att kommunen får ta emot 30-40 barn om året, rapporterar Sydsvenskan.

– Vellingemoderaterna är beredda att utöka mottagandet och utreder vilka nivåer vi klarar av inte minst utifrån bostadsförsörjningen vad gäller mottagande och utslussning, säger kommunalrådet Carina Wutzler (M) till tidningen.

Utöver de nio platser som finns i kommunen idag ska ett ytterligare nio platser tillföras på ett nytt HVB-hem som öppnas till sommaren. Dessutom ska fyra utslussningslägenheter öppnas. Men det räcker inte. Nu har politikerna gett tjänstemännen i uppdrag att ta fram förslag på ett nytt boende i tätorten.

– Vi har inget konkret förslag på var det kan ligga, och jag vet inte när det kan bli av. Vi har gett ett uppdrag att hitta både kortsiktiga och långsiktiga lösningar, säger Carina Wutzler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.