Foto: Firas Razak

”Vi är inte bara sopor längs gatorna”

Uppdaterad
Publicerad

Natten till i dag var den sista som Hemlösas hus i Helsingborg hade nattöppet och uppgivenheten bland de återkommande sovgästerna var stor.

– Det är katastrof för jag får ingenstans att bo, säger Tony Nilsson.

Det var en dyster och dämpad stämning som rådde bland gästerna på Hemlösas hus på onsdagen. Kommunen har beslutat att inte längre bidra ekonomiskt till den ideella organisationen och därför tvingas öppettiderna reduceras till enbart dagtid. För flera av de återkommande gästerna väntar nu ovisshet.

– Varför stänger de Hemlösas hus, varför? Det finns mycket folk på gatorna, säger Erkan Kemalettin, som inte vet var han ska spendera natten.

– Jag tror att många kommer gå bort. De som inte är i fysisk trim kommer nog att gå åt, så det kommer kanske att bli många begravningar, tyvärr, säger Camilla Ekeroth, en av gästerna.

Vill hjälpa alla

Kommunen har en annan syn på saken. Man har jobbat att aktivt med att söka upp hemlösa i Helsingborg för att erbjuda dem andra typer av boeendelösningar, men man har inte nått alla.

– Vår ambition är att vi ska kunna hjälpa alla. Risken finns att vissa personer hamnar utanför, jag hoppas att vi ska kunna hjälpa dem att få ett riktigt boende, säger Björn Wäst, enhetschef på socialförvaltningen i Helsingborg,

Carina Tegnér som är föreståndare på Hemlösas hus tror inte att kommunen kommer klara av att fånga upp alla stadens hemlösa.

– Det kommer alltid att finnas människor som inte klarar av de krav kommunen ställer. Även om kommunen lovat att bli mer flexibel så har de, tvärtom, strammat åt sina regler, menar Carina Tegnér.

För Tony Nilsson är det en sorgens dag.

– Det här stället har betytt att jag har rest mig upp igen och hittat en tilltro till mig själv, att jag finns. Vi är inte bara sopor längs gatorna, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.