Foto: TT Nyhetsbyrån

”Vi kommer bryta matchen”

Uppdaterad
Publicerad

På söndag är det åter dags för Skånederby när Malmö FF tar emot Helsingborgs IF i allsvenskan. Och bengalbränningarna oroar polisen.

På söndag är det åter dags för Skånederby när Malmö FF tar emot Helsingborgs IF i allsvenskan. Malmö FF spelar under hot från Uefa – om fansen fortsätter använda pyroteknik väntar spel inför tomma läktarsektioner i kommande champions league-matcher.

– Bengalbränningarna oroar oss allt mer. Därför är vi tydliga med att vi kommer ha en lägre tolerans mot bengalbränning. Är det så att det uppstår en farlig situation kommer jag att avbryta matchen, säger Patric Heimbrand, polisens kommenderingschef.

Fortsatt användning av pyroteknik vore både en ekonomisk och en sportslig katastrof enligt de inblandade.

– Om vi har mindre publik har vi sämre förutsättningar rent sportsligt, för publiken är ju den tolfte spelaren, säger Peter Narbe, säkerhetsansvarig i Malmö FF.

– Det påverkar så många människor. Och det påverkar laget sportsligt. Vi måste sköta det snyggt för vi kan inte spela utan den sektionen, säger Magnus Ericsson, ordförande för MFF Support.

Inga planer på att sluta med bengaler

På facebook visar en av Malmös supportergrupper, Rex Scania, upp en film från bengalbränningarna under matchen mot Salzburg. Det är dessa grupperingar som både polisen och Malmö FF nu försöker förmå att sluta med pyrotekniken. Men Rex Scania har inga planer på att sluta.

– Vi hör ju vad polisen säger men vi kommer alltid tycka att pyroteknik är ett naturligt inslag på läktaren. Pyroteknik är lika naturligt för oss som flaggor, banderoller och sång, säger en medlem i gruppen.

Och han tycker att Uefas hot är helt uppåt väggarna.

– Uefa är gamla gubbar i kostym, de bryr sig bara om pengar inte om fotboll. En stängd sektion vore förödande, säger medlemmen.

Men huruvida gruppen kommer tända bengaler på söndag vill han inte kommentera.

– Vi kommer kommunicera via våra kanaler hur vi tänker agera.

Inte imponerade av bengaler

Samtidigt som diskussionerna inför derbyt pågår, tränar Malmö FF som vanligt. Vid sidan av planen står en annan generation supportrar. De är inte imponerade av pyroteknikivrarna.

– Skadar det egna laget är det svårt att ha någon annan uppfattning än att det är dumt, säger Jacques Werup, poet och inbiten mff-supporter.

– Jag förstår inte vad det har med fotboll att göra, sen luktar det ju skit också, när de bränner, säger Olle Nilsson.

– Jag tycker att man borde ta dem och hälla en spann vatten på dem, säger Richard Andersson, också han MFF-supporter.

Alla besökare på stadion visiteras, trots det lyckas bengalbrännarna gång efter gång ta in pyrotekniken relativt obehindrat.

– Det är små saker som lätta att gömma intill olika kroppsdelar, säger Patric Heimbrand, polisens kommenderingschef.

– Vi får ju inte lov att känna kring könsorganen och liknande vid en skyddsvisitation, då gör vi oss skyldiga till brott. Där är det ju lätt att gömma sakerna givetvis, säger Peter Narbe.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.