Foto: TT

Vilks livvakter medaljbelönade

Uppdaterad
Publicerad

De två livvakter, som skyddade konstnären Lars Vilks under dennes besök i Köpenhamn den 14 februari, har belönats med varsin medalj för sina insatser. De båda poliserna tog emot medaljerna under en ceremoni tidigare i veckan.

– Deras agerande var direkt livsavgörande. De uppträdde föredömligt under synnerligen pressade förhållanden, säger biträdande regionpolischefen Jarl Holmström till sydsvenskan.se och hd.se.

Han är dock förtegen om de svenska polisernas agerande under det väpnade angreppet mot det danska kulturhuset där Vilks skulle framträda.

Poliserna drog in Vilks – det förmodade målet för angreppet – i ett kylrum och avlossade sina vapen mot angriparen Omar Abdel Hamid El-Hussein. En man dödades av attentatsmannen vid skottlossningen. Den följande natten dödades en judisk församlingsmedlem och ytterligare två poliser sårades vid attentatet mot en synagoga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.