Livet som soldat förändrar livssynen

Uppdaterad
Publicerad

De skånska soldaterna som befinner sig i Afghanistan har i främsta uppgift att åstadkomma säkerhet åt civilbefolkningen. Men det finns även en vardag innanför campens väggar.

Just nu befinner sig många skånska soldater på Camp Northern Lights i staden Mazar-e-Sharif i norra delen av Afghanistan. Soldaterna kommer från P7 i Revinge, och ska under ISAF-styrkans ledning ge säkerhet åt det krigshärjade landets befolkning. Det är ett riskfyllt uppdrag i ett land i krig.

– Det är klart, det finns områden där vi verkar som är oerhört utmanande, säger Michael Claesson, chef svenska kontingenten i Afghanistan.

Soldater i utlandstjänst

Vardagen på campen

Men trots att de främst är där för att beskydda civilbefolkningen så finns det även en vardag för de skånska soldaterna. På området kan de till exempel besöka gymmet eller om man så vill en präst.

– Vi har musik och instrument. Det anordnas även olika evenemang som till exempel quiz och idrottsarrangemang som vi försöker underhålla oss själva och soldaterna med, berättar Michael Claesson, chef svenska kontingenten i Afghanistan.

Förändrar livssynen

Gemenskapen är viktig för de skånska soldaterna. Livet i Afghanistan ter sig inte som livet i Sverige och vistelsen förändrar synen på det de har där hemma.

– När man varit här nere så ser man lite allvarigare på situationen hemma eftersom att man helt enkelt inser vad man har i Sverige. Man tar inte lika lätt på saker och ting längre, säger soldaten Josefine Nilsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Soldater i utlandstjänst

Mer i ämnet