von Schantz föreslås bli Lundarektor

Uppdaterad
Publicerad

Allt talar nu för att Lunds universitets nästa rektor blir Torbjörn von Schantz. En lundaprofil och en välmeriterad forskade med stora akademiska meriter.

Ett 30-tal kandidater har under processen nu reducerats ner till en. På fredagseftermiddagen beslutade styrelsen för Lunds universitet att förslå Torbjörn von Schantz som ny rektor. Han är, sen 40 år Lundabo, men pendlar idag till jobbet som prorektor vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala. Margot Wallström är ordförande i Lunds universitetsstyrelse:

 – Lunds universitet kommer att få en rektor som ser vad han har lärt sig av både misstag och framgångar under livet och som är en mycket väl kvalificerad person att ta över.

Det formella beslutet ligger på regeringens bord men det är bara en formalitet. Torbjörn von Schantz tillträder som rektor vid Lunds universitet den 1 januari.

– Han kommer att möta många utmaningar här förstås. Det handlar om att hålla ihop ett stort och brett universitet. Det handlar om att se till att garantera kvalitén på den undervisning och forskning som bedrivs här så det är en diger dagordning för honom, säger Margot Wallström.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.