Vraket riskerar läcka

Uppdaterad
Publicerad

Det kinesiska vraket Fu Shan Hai utgör en potentiell miljörisk, det fruktar den danska kustbevakningen.

Nu planeras bärgning av olja från vraket. Fartyget innehåller fortfarande 1 500 fat olja som i värsta fall kan läcka ut i havet. Det rapporterar den danska tidningen Ingenjören.

Fartyget sjönk 2003 efter en kollision med ett cypriotiskt fartyg och ligger på 68 meters djup utanför Bornholm.

Danska kustbevakningen har haft ögonen på vraket sedan olyckan och har bland annat sett spår av olja på vattenytan ovanför fartyget.

– Vår bedömning är att det inte är risk för utsläpp just nu, men att det på sikt finns en risk att olja kan läcka ut i havet. Det säger Jesper Duevang Rasmussen på danska kustbevakningens operativa kommando til Ingeniøren.

På grund av risken för läckage har arbetet startat för att bärga olja från vraket. Spänningar i skrovet gör att det blir en tekniskt komplicerad manöver att bärga oljan och prognosen är att den kan komma igång tidigast till sommaren.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.