Wanås konst beskrivs av synskadade

Publicerad

Konst kan upplevas med fler sinnen än bara synen. Det vill Wanås Konstpark i Knislinge ta fasta på där synskadade ska beskriva hur de upplever konstverken.

Frida Pettersson är en av de synskadade eleverna på Glimåkra folkhögskola som just nu spelar in en audioguide över konstparken här i Wanås.  Vilka verk som ska ingå har de själva fått välja ut verke.

– Det är häftigt, för jag märker att det händer något när jag kommer gående. Det ser ut som ett tetris-spel, säger Frida Pettersson där hon står framför ett färgsprakande konstverk.

Varje år bjuds både nordiska och internationella konstnärer in till Wanås för att skapa konst i parken och här finns över 50 permanenta verk.  Och audioguiden ska också innehålla barn och ungas berättelser om konsten. Allt är en del av parkens ambition att bli mer tillgänlig.

– Det är inte så ofta man får möjlighet att veta vad en 15-åring tänker om en skulptur. Eller vad en synskadad upplever i ett konstverk, säger Elisabeth Millqvist, konstnärlig ledare för Wanås konst.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.