Zombies intar Landskrona

Uppdaterad
Publicerad

Landskrona är väl knappast klassisk skräckfilmsmark, men nu har det hänt. I en kommande rysare gör zombies och dödliga farsoter vad de kan för att lägga stan i ruiner. Och faktum är att filmmakarna åtminstone delvis inspirerats av en verklig händelse.

Det handlar om inspelningen av långfilmen Zon 261, som pågår i Landskrona med omnejd under de närmaste fem veckorna. Storyn i korthet är att ett fasansfullt gift kommer i omlopp när en ubåt går på grund utanför Landskrona.

Giftet förvandlar människorna till monster och Landskrona till en spökstad. När vi hälsar på är en mililtär patrull, i form av lokala statister, i färd med att spärra av Österleden och försätta staden i karantän.

”Fantastiskt mottagande”

– Vi har fått ett fantastiskt mottagande. Att spärra av en hel infartsled hade varit otänkbart i till exempel Stockholmstrakten men polisen här har varit oerhört hjälpsam, berättar inspelningsledaren Elias Wåhlund medan långtradare och bilister tålmodigt väntar utanför filmteamets plastband.

Valet av Landskrona föll sig naturligt, menar regissören Fredrik Hiller och pratar om stadens ”spännande visuella miljö”.

– Jag brukar säga att vart man än vänder sig i Landskrona så har man en location. Här finns allt, från det vykortsvackra till lite ruffigare industri- och hamnmiljöer.

Underliggande seriöst tema

Berättelsen i sig om zombies som löper amok bland vilt skjutande mililtärer och poliser låter kanske inte som mycket till verklighetsskildring. Men filmen har också ett underliggande mer seriöst tema om främlingsfientlighet och är, åtminstone delvis, inspirerad av tragedin för tre år sedan när ett mord på en parkeringsplats utlöste en våg av hets mot Landskronas invandrare.

– Även det bidrog till valet av just Landskrona. Jag blev väldigt gripen när jag läste om den gemensamma gudstjänst för både kristna och muslimer som hölls i staden efter den händelsen. Även vi hoppas verka för en försoning mellan olika religiösa och etniska grupper, säger regissör Hiller.

Någon gång nästa höst får Zon 261 biopremiär.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.