14 miljoner mindre i försörjningsstöd

Uppdaterad
Publicerad

Utbetalningarna av försörjningsstöd blir för 2013 cirka 14 miljoner mindre än beräknat i Örebro kommun. Anledningen är arbetsmarknadsinsatser inom ramen för Vuxenutbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen (Vuxam).

Drygt 360 personer har fått arbete och lämnat försörjningsstöd i Örebro kommun under föregående år. Antal hushåll som fått försörjningsstöd i kommunen har minskat från 2175 till 2138 i snitt per månad jämfört med 2012. Försörjningsstödet för hushåll med barn har minskat från 618 till 574 per månad.

”Positiv utveckling”

– Det är en mycket positiv utveckling som vi nu ser i kommunen. En av förklaringarna är riktade insatser med Komjobb och andra arbetsmarknadsinsatser vilket resulterat i att många som haft försörjningsstöd nu kommit i sysselsättning, säger Anders Hagström (KD), ordförande Vuxam, i ett pressmeddelande.

Komjobben är en arbetsmarknadssatsning som Örebro kommun själv utvecklat. Genom att erbjuda arbetslösa längre anställningar med konkreta uppgifter minskar klyftan mellan arbetsmarknaden och de berörda personerna.

– Ska Örebro nå sitt mål om att barnfattigdomen ska halveras fram till år 2020 är utvecklingen på det här området helt avgörande, säger Kenneth Nilsson (S), Vice ordförande Vuxam, i ett pressmeddelande.

Hårdare arbete

Nya arbetssätt för gruppen långtidsberoende ska introduceras under året. Enligt kommunen måste hårdare arbete riktas mot de individer och familjer som är fast i ett längre beroende av försörjningsstöd för att de ska komma närmare en egen försörjning.

Andelen personer som har försörjningstöd av befolkningen är lägre i Örebro än i befolkningsmässigt jämförbara städer som exempelvis Västerås och Linköping.

Budget 2013

Budget försörjningsstöd 204 918 tkr

Utbetalt försörjningsstöd 190 701 tkr

Överskott 14 217 tkr

Källa: Örebro kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.