Foto: SVT

23 i kö för förskoleplats i Latorp

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på förskoleplatser i Latorp utanför Örebro får föräldrarna att slå larm till kommunen.

Maria Juhlin och hennes familj flyttade till Latorp, väster om Örebro, i våras och för en vecka sedan började hennes dotter förskolan – inne i Örebro. I Latorp är det nämligen brist på förskoleplatser.

– Vi hade sett fram emot att hon skulle börja förskolan här ute med barn till familjer vi känner, säger Maria Juhlin och fortsätter. Nu behöver vi dessutom två bilar för att det inte ska bli alltför långa dagar i förskolan. Det är inte bra för vare sig miljön eller ekonomin.

I dagsläget är det 23 barn som står på kö för en förskoleplats i Latorp och än är ingen ljusning i sikte.

– Det ser trångt ut. Vi får ett fåtal platser till våren, men från läsåret 2015/2016 är det stopp, säger förskolechefen Ing-Marie Karlsson.

I en skrivelse till kommunen kräver Maria Juhlin och andra föräldrar att beslutsfattarna ska ta frågan på allvar och lösa platsbristen.

”Vi vill se en kommun som tar ansvar för landsbygden – individer, familj och miljö och har en planeringshorisont som är realistisk för att vardagen ska fungera även utanför stadskärnan.”

Vad hoppas du på?

– Självklart vill vi ha permanenta lokaler, men just nu skulle en tillfällig paviljong vara en lösning, säger Maria Juhlin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.