Foto: Scanpix

26 barn på en fritidspedagog

Uppdaterad
Publicerad

Barngrupperna på fritidshemmen har mer än fördubblats på 30 år. Det hävdar fackförbundet kommunal som nu kräver att kommunerna lägger mer resurser på fritds.

Det är stora skillnader bland kommunerna i vårt område när det gäller antal barn per fritidspedagog.

I Kumla går tolv barn på en fritidspedagog medan Kungsörs fritidshem har nästan 24 barn per fritidspedagog, enligt en rapport från Kommunal. Störst barngrupper har Hällefors där 26 barn delar på en fritidspedagog.

– Det är hög tid att politiker och skolledare börjar prioritera det viktiga arbetet som görs på fritidshemmen och tillför mer resurser, säger Kerstin Johnson, ordförande för Kommunal Västra Svealand. Det behövs både bättre bemanning och lokaler anpassade för verksamheten. Det är helt orimligt med så stora skillnader i bemanningen som vi ser mellan kommunerna här i Örebro län. Det behövs tydliga riktlinjer för bemanning i fritids.

Hinner inte med att se allting

Vid fritidshemmet på Albyskolan tampas personalen med allt större barngrupper.

– Framför allt på eftermiddagarna, då är vi ensamma med barngruppen, säger Lena Tinfors-Malm, fritidspedagog.

Hur ser du på det?

– Det kan vara besvärligt om ett barn behöver hjälp så måste man gå ifrån barngruppen, säger hon.

Har föräldrar reagerat på det stora barngrupperna?

– Ja vi har haft reaktioner på att vi inte har haft tillsyn som man kan räkna med. Det har inte hänt några allvarliga saker men ändå tycker vi inte att vi hinner med att se allting, säger Lena-Tinfors Malm.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.