Räddningsledningen: ”Vi kommer sättas på prov i eftermiddag”

Uppdaterad
Publicerad

Försvaret skickar resurser från Luleå för att hjälpa till att bekämpa den gigantiska skogsbranden i Västmanland. Samtidigt har både Italien och Frankrike har sagt ja till att låta brandflyget fortsätta i nästa vecka.

Försvarsmakten meddelade på lördagskvällen att de skickar mer resurser för att hjälpa till med släckningsarbetet.

I dag, lördag, rullade en konvoj från F21 i Luleå bestående av fyra brandbilar, fyra hjullastare, grävlastare, grävmaskin och fyra lastbilar mot Västmanland. Tillsammans med 37 personer motsvarar den nya styrkan två kommunala brandkårer plus en mindre entreprenadfirma, som väntas sättas in på måndag.

Skogsbranden i Västmanland

Sedan tidigare bistår försvaret med fem helikoptrar, bandvagnar, brandbilar, båtar och hemvärnssoldater.

Och resurserna behövs. På lördagens presskonferens sa räddningsledaren Lars-Göran Uddholm att det varma vädet gör läget kritiskt:

– Det är en annorlunda situation i dag. Vi står inför den största utmaning vi haft sedan i måndag. Det är inte bra väder för brandsläckning. Vi kommer att sättas på prov i eftermiddag, säger han och berättar att man nu satsar allt i det nordvästra hörnet av brandområdet vid sjön Snyten.

– Vi har dragit slangsystem hela natten för att kunna vattna på marken.  Vi planerar för att använda flyget optimalt. Intensiteten i sådana här skeenden ökar under eftermiddagen så vi har den värsta delen av dygnet framför oss. Jag tror inte elden bryter igenom, men om det blir så gör vi allt vi kan med alla resurser för att slå tilbaka.

”Det kommer brinna i månader”

Lars-Göran Uddholm konstaterar att man inte har några förutsättningar att direkt släcka branden:

– Nu ska vi stänga in branden och göra den så kraftlös som möjligt, men den kommer att ligga flera månader i vegetation och undervegetation och där kommer brandmän och även markägare att successivt få släcka, säger han och tillägger:

– Om vi talar om att släcka elden, så måste naturen nog hjälpa till med regn och snö. Så lång tid tror jag vi pratar om.

”En av de värsta dagarna”

Enligt SMHI finns en chans att ett välbehövligt regn drar in över brandområdet under natten mot söndagen, men SVT:s meteorolog Per Stenborg säger att det inte är mycket att hoppas på.

– Ja, det ser ut att komma regn, men det kommer troligtvis inte att hjälpa. Det rör sig om så pass lite regn över själva brandområdet.

Först på måndag ser det ut som om mer regn, omkring 10 mm, kan falla över brandområdet och ge tillfällig lättnad.

– Vi har ju lagt över 60 mil slang och vi fortsätter med det under hela helgen och de personer som håller på med den här slangdragningen gör ett enormt arbete. Vi lägger huvuddelen på natten och det är mörkt och slitigt och otroligt varmt därute. Vi hoppas på mulet väder men så ser det inte ut. Det ser ut att bli en av de värsta dagarna idag, säger Christer Larsson som är militär insatschef.

Olika slangstandard stoppar inlån

Det går åt enorma mängder slang för att hålla branden stången och just nu söker räddningsledningen igenom förråd i hela Sverige för att få fram mer. När dessa förråd gapar tomma måste de fyllas på. När Lars-Göran Uddholm fick frågan om det inte är möjligt att låna in slang från andra länder sade han att det tyvärr inte går på grund av att slangarna inte passar ihop:

– Vi konstaterade när vi hade finska kollegor på besök här om dagen att det inte hade varit så dumt om vi hade haft samma standard på kopplingar här i Norden, säger Uddholm.

Företaget Svebab i Borås tillverkar brandslang och VD Leif Arthursson säger att man är beredd att skruva upp tillverkningstakten:

– Ja, vi vill ju dra vårt strå till stacken också. Vi ligger just nu på en produktionstakt på 2-3 km slang per dygn, berättar han.

För närvarande omges den stora skogsbranden dock av omkring 70 mil slang, så behoven är stora.

Brandbekämpningsflyget stannar längre

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har skickat en begäran in i EU-maskineriet om att få behålla de fyra brandbekämpningsplanen från Frankrike och Italien en längre tid. Deras kontrakt går egentligen ut i helgen.

– Vi har fått positivt svar från både Italien och Frankrike om att behålla planen till den 15 augusti, säger Erik Löfgren på MSB.

Både vattenbombningsplanen och helikoptrarna är nu uppe i luften igen och arbetar vid den norra brandfronten.

De inblandade förbereder sig för att vinden kommer att tillta, vilket också kan innebära mer lågor i området och även mer rökutveckling.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Västmanland

Mer i ämnet