Frick uppmanas att lämna Vänsterpartiet

Uppdaterad
Publicerad

Efter sitt stöd till Revolutionära fronten uppmanas Markus Allards efterträdare Axel Frick att lämna Vänsterpartiet.

– Jag uppfattar det som en provokation. Det ska inte finnas något tvivel om att vi ser allvarligt på uttalandet och att vi tar avstånd från det, säger Aron Etzler, Vänsterpartiets partisekreterare, som också uppmanar Frick att lämna partiet.

Markus Allards efterträdare i Ung vänster, Axel Frick, försvarar i dag Allards uttalande om Revolutionära fronten.

Turbulensen i Vänsterpartiet

Axel Frick beskriver sig på Twitter som en så kallad rabulist – en politisk uppviglare. Om den vänsterextrema rörelsen Revolutionära fronten och deras bruk av våld säger han så här:

– Vi har en politisk utveckling i Europa med ökad fascism. Och den kommer att fortsätta tills vi sätter ner foten och sätter stopp för den.

Inte kontroversiellt

Enligt Axel Frick, som även är med i Vänsterpartiet, så är det inte kontroversiellt för en person i Ung vänster att uttrycka sitt stöd för ett politiskt offensivt våld som Revolutionära fronten, RF, gjort sig skyldig till.

– Vi är en revolutionär rörelse. Det är inte en kontroversiell åsikt, säger han till Tvärsnytt.

Men förbundssekreterare Hanna Cederin i Ung vänster säger att rörelsen tar avstånd från RF:s våld.

– Det är en organisation som söker upp folk i sina hem och spöar våra motståndare, det tycker inte vi är okej och det finns inget stöd för det i våra program.

”Ingen stor splittring”

I måndags berättade vi om att många inom Ung vänster motsatte sig förbundsstyrelsens beslut att utesluta Markus Allard på grunderna att han uttalat stöd för RF.

– Det finns olika uppfattningar i rörelsen, men det är ingen stor splittring, säger Hanna Cederin, förbundssekreterare i Ung vänster.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turbulensen i Vänsterpartiet

Mer i ämnet