Foto: SVT

Amireh och Zeinabs ärende tas upp igen

Publicerad

Det har varit en lång resa för Amireh och Zeinab från Fellingsbro men tack vare, bland annat massiva protester, beviljade Migrationsverket nyprövning av ärendet.

– Det är fjärilar i magen ochosäkerhet och rädsla men vi är glada över att ha kommit hit så klart och vitror ändå någonstans att vi nu får en schysst utredning, säger pastor IngemarOlsson.

Amireh och Zeinab flydde frånIran för drygt fyra år sen, det efter att 14-åriga Zeinab skulle tvingas in i giftermålmed en äldre man. Bakom sig lämnade de Zeinabs far och bror. Amireh har efteratt hon flytt hört att hon ska ha dömts i en så kallad shariadomstol föräktenskapsbrott, en dom som kan ge dödsstraff i Iran.

Utvisningshotade Zeinab

Trodde inte på kvinnorna

Kvinnorna har dessutom valtatt lämna Islam och konverterat till kristendom, de är nu en del avförsamlingen i Ängebykyrkan där Ingemar Olsson är pastor. Men Migrationsverket troddeinte på kvinnornas berättelse om att de riskerar förföljelse och dödsstraff iIran och avslog deras ansökan om asyl.

– All asylprövning bygger jupå att man ska göra sannolikt att den berättelse och de uppgifter man ger ärkorrekta, man ska kunna ge en sannolik berättelse, ett ganska lågt beviskravegentligen och man har i första läget funnit att det finns för många brister ide här berättelserna, säger Fredrik Beijer, tillförordnad rättschef påMigrationsverket.

Ni tror alltså vare sig att deär dödshotade, att de har konverterat eller att de har fått någon dom mot sigutfärdat i Iran?

– Nej, med förbehåll för attvissa delar av Migrationsdomstolens dom är sekretessbelagd och jag därför intekunnat läsa den så kan man kortfattat säga att ja, så är domarna och beslutenskrivna.

Många engagerade sig i Zeinaboch Amirehs öde och flertalet representanter för olika kristna samfund iSverige samt politiker uttalade sig i kritiskt mot Migrationsverkets utredningoch bedömning.

EU-parlamentariker kritisk

– Min åsikt som medmänniska ärnaturligtvis att det här är djupt inhumant och förtjänar en rättvis bedömning.Jag tycker att man tar tillbaka ärendet och så tittar man på det utifrån ennågot högre kunskapsnivå än vad man har tillämpat tidigare, säger CeciliaWikström (FP), EU-parlamentariker.

Ochengagemanget gav resultat, till slut beviljade Migrationsverket en nyprövningav ärendet och imorgon ska nya förhör hållas med kvinnorna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utvisningshotade Zeinab

Mer i ämnet