Göran Claessons dotter var en av de omkomna i katastrofen. Foto: SVT

Anhöriga kräver nya dykningar vid Estonia

Uppdaterad
Publicerad

Anhöriga till Estoniaoffren i Lindesberg vill ha nya dykningar vid vraket. Det skriver de i ett brev till försvarsministern som i SVT:s Uppdrag Granskning sagt att nya dykningar inte ska genomföras.

–Vad var det som gjorde att Estonia sjönk? Är det hål i botten eller vad är det? Vi litar inte på haverikommissionens rapport, säger Göran Claesson, ordförande Föreningen Anhöriga Estonia Lindesberg.

Göran Claessons dotter var en av 33 lindesbergare som omkom när Estonia förliste hösten -94. Nu har han och ytterligare ett 50-tal anhöriga skrivit ett brev till försvarsminister Sten Tolgfors efter hans uttalande i SVT:s Uppdrag Granskning. Ett uttalande de tycker går stick i stäv med en motion Tolgfors skrev 2004.

Estoniakatastrofen

–Det tycker jag var ett väldigt konstigt uttalande när han själv i en motion krävt en dykning, säger Göran Claesson.

–Det står ingenstans i den motionen att det ska genomföras några dykningar. Exakt det jag skrev har nu genomförts av två oberoende expertgrupper, vilket styrker Haverikommissionens rapport, säger Sten Tolgfors (m), försvarminister.

Över 850 personer miste livet i fartygskatastrofen, däribland många från Örebro län och Västmanland. Trots att det snart är 15 år sedan katastrofen, har anhörigföreningen i Lindesberg ingen tanke på att ge upp.

–Vi orkar nog lika länge som regeringen. Det tog 50 år innan man bärgade DC3:an och vi väntar väl lika länge vi, säger Göran Claesson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Estoniakatastrofen

Mer i ämnet