Foto: Anders Nord / SVT

Antikmarknad livade upp i regnrusket

Uppdaterad
Publicerad

Trots att dropparna föll tungt från skyn denna söndag så höll en tapper skara entusiaster fanan högt. Idag fylldes stadsdelen Wadköpings gatstensklädda torg med antik- och kuriosamarknad.

– Jag har hittat en prickig vas som jag tycker är lite trevlig. Det är lite 60-tal över den. Vi ska flytta och vi gillar retrorstilen så jag får se om jag slår till, säger Karin Myrin.

Skotskrutiga gummistövlar, prickiga regnrockar och en ensemble av färgglada paraplyer strosar runt i sökandet på ett fynd. De vattentunga tälttaken ger inte mycket skydd åt  de gamla föremålen som fyller borden. Men vad gör det när rusket ger både glas och porslin en smickrande glans.

Vaser för 14000 kronor

Bakom ett av bordet, omgiven av prylar och prydnadssaker, står Anders Josefsson. Bredvid honom står två iögonfallande bronsliknande vaser.

-  Det är två parvaser från början av 1900-talet och kostar 14000 kronor, säger han.

Är det inte jättesvårt att få dem sålda?

– Jodå, men kommer rätt person så går dem! säger Anders Josefsson glatt.

I maj 1999 arrangerades den första antik- och kuriosamarknaden i friluftsmuséet Wadköping och sedan dess har försäljare från hela mellansverige kommit för att sälja allmogeföremål, serviser, burkar och mycket mer.

Värderade föremål

För den som länge varit nyfiken på att få lära sig mer om en familjeklenod eller ett gammalt smycke fanns det under dagen också möjlighet att få sina föremål värderade av en auktionsfirma.

Fram till klockan fem strövade flanörerna omkring med påsar och kafferykande pappersmuggar i händerna. När det till slut var dags för försäljarna att packa ihop sina stånd, var det bara dropparna som fortsatte dansen på Wadköpings blanka gator.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.