SD-politikern kritiserar olikhetsprojekt: ”Är fel”

Uppdaterad
Publicerad

Oppositionsrådet Anders Östlund (SD) tycker inte att man ska använda skattepengar till ett kulturprojekt om människors olikheter.

Hur skapas öppna och inkluderande platser med utrymme för människors olikheter? Det var en av många frågor som idag diskuterades på en konferens som hölls i Örebro länsteater.

Projektet som startades av Örebro läns museum får nu kritik av oppositionsrådet Anders Östlund (SD) i landstingsfullmäktige. Förutom en Interpellation till fullmäktige har han också JO-anmält projektet.

– Jag tycker att tjänstemannen går utanför sin roll som tjänsteman och börjar istället uppträda som politiker. Det tycker jag är helt fel och det ville jag att JO skulle granska, säger han.

Han får svar av Irén Lejegren som menar att man följer både lokala och nationella kulturmål i det här projektet och hon ser inga som helst problem med att stödja projektet.

– Vi är snarare stolta över att få delta i ett projekt som är viktigt för att spegla både vår tidigare tid och som ger oss nyttiga insikter i hur vi ska agera framöver, säger hon.

”Att störa homogenitet” är namnet på den andra av fyra konfererenser om bland annat rasism och främlingsfientlighet – som vuxit fram ur projektet Norm, Nation och Kultur på Örebro läns museum – där bland annat kulturarvssektorns roll diskuteras. Temat för dagens konferens var”Platsen och det offentliga rummet”.

JO säger att ärendet inte föranleder någon åtgärd.

”Bakom flosklerna finns en plan: att bekriga Sverigedemokraterna”. Se hela intervjun med Anders Östlund (SD) ovan till höger.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.