Ask: ”Kriminella vinster måste enklare kunna beslagtas”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill göra det enklare för polisen att beslagta egendom om det är ett resultat av brottslig verksamhet. Bland annat

ska kronofogden kunna utföra utmätning via telefon. Det här offentliggjorde justitieminister Beatrice Ask när hon besökte Örebro på tisdagen.

Det är vanligt att kriminella har skulder hos kronofogden. Det kan handla om pengar som inte betalats till brottsoffer eller skulder som härstammar från en kriminell livsstil. Men när kronofogden kikar närmare på kriminella förekommer det att de saknar egendomar som kan tas i beslag för att väga upp mot skulderna.

När personen sen råkar hamna i exempelvis en tull- eller trafikkontroll kan det ändå visa sig att de har dyra bilar, smycken eller andra värdesaker.

Val 2014 – Tvärsnytt

Polisen bakbunden

Och det är här som problemet ligger idag.

– Det finns tillslag där polisen inte kan beslagta det man misstänker är kriminella vinster, trots att man vet att det finns skulder. Kronofogden kan bara agera om de är i närheten och i dag är det så att man inte alltid kan finnas på plats, säger justitieminister Beatrice Ask (M).

Enligt polisen är det här något man sedan länge velat ändra på.

– Det finns ju en frustration hos många naturligtvis. Det är ju den allmäna rättsuppfattningen att polisen kan stoppa eller kontrollera egendom där vi vet att personen ifråga har stora skulder, säger Bo Andersson, polismästare i Örebro län.

Justitieminstern föreslår nu ett tätare samarbete mellan Kronofogdemyndigheten, Tullen och Polisen för att på så sätt motverka den grova organiserade brottsligheten.

Ska underlätta

– Nu lägger regeringen uppdrag och förslag för att försöka underlätta för myndigheterna att samarbeta både när det gäller att byta information men också att kunna använda Kronofogdemyndigheten på distans, säger Beatrice Ask (M).

Både Polisen och Kronofogden välkomnar förslaget.

– Med de här reglerna som nu föreslås kommer vi att kunna agera mycket kraftfullare. Då ökar vi effektiviteten, säger Sven Kihlgren, verksamhetschef på Kronofogdemyndigheten.

Bortsett från utmätning på distans vill regeringen också gör det svårare för kriminella att göra ekonomiska förtjänster på brottslighet. Dessutom vill man utvidga möjligheten att beslagta egendom som misstänks komma från brottslig verksamhet.

Vill sänka tröskeln

I dag gäller det brott som ger minst sex års fängelse. Regeringen vill sänka tröskeln till fyra år istället, vilket ger en bredare spelplan om förslagen går igenom.

– Vinsterna driver kriminaliteten. Ju mer vi stör dem och ju mer vi tar ifrån dem, desto mindre lönsamt blir det, säger Beatrice Ask (M).

Förändringen kräver ändringar i lagstiftningen och justitieministern kommer tillsätta en utredning som ska undersöka i vilken utsträckning andra myndigheter ska kunna bistå Kronofogdemyndigheten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014 – Tvärsnytt

Mer i ämnet