Foto: SVT

Tvingas bort efter rasistiskt inlägg

Uppdaterad
Publicerad

En socialdemokratisk kommunpolitiker i norra länet avgår efter påtryckningar.

En socialdemokratisk kommunpolitiker i norra delarna av Örebro län delade ett rasistiskt inlägg på Facebook, där det stod: ”När afrikaner säger att svenska tjejer får skylla sig själva om de blir våldtagna för att de är så lättklädda. Är det då okej att köra över en neger om det är mörkt ute?”

Nu avgår politikern, efter påtryckningar internt.

– Nu har jag fått dom av partiet, avsluta mina uppdrag för partiet i kommun och kyrkan, skrev politikern på sin Facebooksida sent på onsdagskvällen.

Politikern har tidigare bett om ursäkt för händelsen, och förklarat det med att länken handlade om införandet av allmänt reflexkrav. Det skriver 24i Bergslagen.

Socialdemokraterna i de norra delarna av Örebro län har inte velat kommentera händelsen. I ett pressmeddelande skriver man dock att man enhäligt beslutat att uppmana politikerna att lämna samtliga förtroendeuppdrag inom partiet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.