Foto: SVT

Ayan fick en mentor – nu vet hon vad hon vill bli

Uppdaterad
Publicerad

För ungdomar som nyligen kommit till Sverige kan det vara svårt att ta sig in i samhället. I programmet Världens mentor har runt 60 ungdomar i Örebro fått hjälp med att läsa vidare hitta ett yrke.

En av de ungdomar som har varit med i mentorsprogrammet är Ayan Abdirahman Omar. Hon kom från Somalia till Sverige som ensamkommande flyktingbarn när hon var 14 år. I programmet Världens mentor träffade hon Lena för fyra år sen då hon först funderade på att bli tandläkare.

– Jag fick prova hennes yrke och hon berättade om hur det är att vara tandläkare, säger hon.

Mer socialt

Lena Karlén som jobbar som tandsköterska i Vivalla har under de fyra åren lärt känna Ayan. Från början handlade det om att visa upp sitt yrke men efter hand har det blivit mer socialt.

– I början var det att hon vill bli tandläkare men sen har det ändrat sig och nu pratar vi mer om personliga saker, säger Lena.

Goda kunskaper om arbetslivet

Integrationsprojekt Världens mentor har haft ett treårigt stöd från allmänna arvsfonden men mycket har skett på ideell basis där runt 60 ungdomar i Örebro har fått stöttning.

– De vet inte hur det fungerar i det svenska samhället och man lever i sin egen värld och träffar inga svenskar. Våra mentorer har goda kunskaper om arbetslivet och kan goda råd, säger Gunilla Lundberg som är projektledare för Världens mentor.

Läser vidare till undersköterska

Projektet har också dokumenterats i boken ”In i det nya landet” där ungdomarna själva berättar hur det är att vara ny i Sverige. Och för Ayan har mentorsprogrammet tagit fram lusten att läsa vidare till undersköterska.

– Jag vill vidareutbilda mig men först vill jag jobba som undersköterska några år. Men sen vill jag fortsätta studera till sjuksköterska eller socionom, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.