Badet en fara för hunden

Uppdaterad
Publicerad

Sommaren är en farlig tid för hundar. Utöver orm- och fästingbett kan de drabbas av en hel del besvär i samband med ett svalkande bad ute i det fria. Någonting som djursjukhusen i länen känner av kraftigt nu.

I regel gillar hundar vatten och bad. Men en dag på stranden kan föra med sig en del konsekvenser för en badglad hund. Det vanligaste problemet som uppstår när hundens päls blir blöt och har svårt att torka är ett fukteksem på huden som snabbt sprider sig över hela kroppen.

– Fukten under pälsen kan orsaka klåda och när hunden kliar sig skapar de naturliga bakterierna som djuren har i pälsen infektioner, säger veterinären på Djursjukhuset i Örebro, Morteza Asghary.

Tre om dagen

Fukteksem är den allra vanligaste sjukdomen som hundar kan råka ut för under sommaren.

– Vi får in minst två, tre hundar varje dag som lider av ett fukteksem, tillägger han.

Eksemet är i grunden inte farligt men då det sprider sig snabbt gäller det att reagera så fort man misstänker att ens hund drabbades.

– I de flesta fall märker man av det eftersom hunden börjar klia sig mycket och det verkar också som om den har ont, säger veterinären.

Fukteksemet behandlas genom att raka bort pälsen för att kunna tvätta huden med desinfektionsmedel. I vissa, mycket fortskridna fall, måste djuret dessutom behandlas med antibiotika.

Infektion i svansen

Även fenomenet vattensvans kan ställa till med besvär för badande hundar. Lider hunden av vattensvans är det en smärtsam inflammation i svansens nerver som leder till problem och gör den nästan orörlig.

– Orsaken till sjukdomen är egentligen oklar, men troligen uppstår symptomen efter att hundar badat i väldigt kallt vatten, säger Morteza Asghary.

Utöver fukteksem och vattensvans finns det dessutom en ännu större fara för hundar på sommaren – algblomningen. Dricker hunden badvatten som är otjänligt på grund av algernas gifter kan den få allvarliga magbesvär eller till och med dö.

– Algblomning förekommer ju under juli och augusti, så det gäller verkligen att hålla koll på var ens hund badar just nu, säger Morteza Asghary.

– Jag tycker verkligen inte att man ska förbjuda hundarna att bada. För har man bra uppsikt och torkar av pälsen efter badet och håller man djuret ifrån vattnet vid till exempel algblomning så löser det många problem, tillägger han.

Sjukdomar i samband med hundbad

Fukteksem: förekommer väldigt ofta under sommarmånaderna

Symptom: hunden har små vätskande ställen under pälsen och kliar sig mycket

Behandling: huden tvättas med desinfektionsmedel, pälsen rakas bort; i allvarligare fall behövs det även medicinering med antibiotika

Förebyggande: Se till att hunden inte badar i alltför korta intervaller och torka av pälsen efter badet.

-

Vattensvans: förekommer ofta, framför allt efter att hunden har badat i mycket kallt vatten

Symptom: hunden verkar ha väldigt ont i svansen som hänger orörlig ned

Behandling: vattensvans brukar gå över av sig självt men då den är förknippad med stora smärtor kan det behövas smärtbehandling hos veterinären

Förebyggande: Undvik att hunden badar i mycket kalla vattendrag, även om det är varmt utomhus.

-

Förgiftning pga algblomning: förekommer framför allt under juli och augusti

Symptom: hunden börjar kräkas, den har ont i magen och blir sämre och sämre

Behandling: hunden måste omgående få akut vård hos veterinären

Förebyggande: Så fort du ser en grönaktig sörja i vattnet får hunden absolut inte bada. Har den gjort det ändå, tvätta av pälsen väldigt noga och sätt på hunden en krage för att undvika att den slickar sig. Börjar hunden må dåligt, sök upp veterinärhjälp med en gång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.