Foto: SVT

Barn drabbas när föräldrar inte får stöd

Uppdaterad
Publicerad

Biologiska föräldrar till barn som placerats i familjehem får inte det stöd som behövs för att de ska kunna vara delaktiga i barnets liv och det kan gå ut över barnen. Det menar bland annat organisationen Forum för familjevård.

– Det handlar om att de vuxna som är närmast barnet ska kunna samarbeta. Det är A och O för att förstå barnets behov och för att hjälpa till med rätt resurser, säger Britta Schölin från Forum för familjevård.

Saknas samarbetsplan

När ett barn placeras i ett familjehem är det flera parter som på olika sätt finns i barnets liv. Det är socialsekreterare, familjehemmet och de biologiska föräldrarna. Idag saknas dock en plan för hur dessa parter ska samarbeta för barnets bästa. Varje part behandlats ofta som ett ärende för sig inom socialtjänsten och de som drabbas hårdast är de biologiska föräldrarna.

– Det är jätteviktigt att det biologiska föräldrarna finns i barnens liv. Så mycket som de förmår. Annars fattas det något för barnen och de påverkar dem mycket i livet, säger Leena Harké från KSAN, Kvinnoorganisationernas samarbetsråd för alkohol- och narkotikafrågor.

KSAN och Forum för familjevård har under de senaste två åren genomfört ett projekt där de bjudit in socialsekreterare, familjehem och biologiska föräldrar att diskutera situationen och försöka hitta lösningar på problemet. Nu har projektet sammanställts i en rapport som kommer att lämnas över till Socialdepartementet.

– Alla parterna efterlyser mer stöd och hjälp för att kunna samarbeta bättre men det saknas resurser inom socialtjänsten och då hamnar ett stort ansvar på familjehemmen att upprätthålla kontakten med föräldrarna, säger Britta Schölin.

Uppmuntras höra av sig

Gizela Wizell är en av de familjehemsföräldrar som deltagit i samtalen som hållits i Kumla och hon håller med om att det är viktigt med en god relation till de biologiska föräldrarna. Själv har hon fyra placerade barn hos sig.

– Barnen behöver veta att de har två familjer som är bra på olika sätt. Jag jobbar mycket för att ha en så bra relation det går med barnens biologiska föräldrar, för deras skull, säger Gizela Wizell.

– Det kan handla om att jag hör av mig till föräldrarna och berättar om barnen men också att jag uppmuntrar barnen att höra av sig när de frågar efter mamma eller pappa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.