Foto: SVT

Barnombudets råd om sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

Barnombudet Sara Holm Stålhand har arbetat mot mobbning i sociala medier i flera år. Här ger hon tips om hur man kan hantera kränkningar i sociala medier.  

Sara Holm Stålhand är barnombud i Västerås kommun och började arbeta mot mobbning i sociala medier hösten 2008. En mellanstadieskola i Västerås hade stora problem med att tjejer i femte klass var elaka mot varandra på Bilddagboken och MSN, som var populära forum på nätet då. Som svar höll Sara Holm Stålhand ett föräldramöte tillsammans med en polis.

Det spred sig och blev populärt, så följande vår höll barnombudet 25 föräldramöten i olika skolor. Numera är förfrågningarna så många att hon inte hinner med.

– Det finns ett jättebehov. Man vet inte hur man ska göra. Elever kan vara taskiga på fritiden, men konflikten följer med till skolan. Då uppstår frågor om vem ska agera och det blir en gråzon. Det är väldigt svåra frågor, och det är väl därför efterfrågan är så stor. Så jag försöker koncentrera mig på att utbilda skolpersonal nu, men jag hinner knappt med det, säger Sara Holm Stålhand.

Vad ska man tänka på som förälder?

– Det är oerhört viktig när man är vuxen att man håller sig uppdaterad, även om man inte själv är så intresserad. Annars har man ingen trovärdighet om man ska lösa en konflikt. Har man aldrig varit inne på Facebook så är det svårt att prata om det.

Hur ska man agera om det uppstår konflikter?

– Är det konflikter med kompisar i skolan som man vet vilka det är, så ska man kontakta skolan omedelbart. För är det bråk mellan skolelever så är det skolans ansvar, även om bråket sker på fritiden. Men föräldrarna har ju naturligtvis också ett ansvar. 

Men om man inte vet vilka det är som ligger bakom då

– Om det handlar om elaka kommentarer från anonyma personer, då tycker jag att man ska vända sig till polisen och fråga hur man kan gå vidare.

Var går gränsen för att polisanmäla?

– Det är jättesvårt att säga. Där måste man ju känna själv var gränsen går. Om man gör en polisanmälan för att någon har skrivit hora en gång, så tror jag inte så att man kommer så långt med det. Men det kostar inget att som förälder ringa polisen och fråga. För det kan ju vara så att det har hänt flera liknande saker som kan vara ihopkopplade, utan att man vet det.

Vad ska barn och unga tänka på?

– Alla lagar och regler som finns gäller också på internet. Blir man utsatt så är det jättebra att ta en bild eller en skärmdump, för att kunna visa vad som hänt om det skulle bli aktuellt med en anmälan. Berätta för en vuxen som man litar på, en förälder eller någon på skolan. Och det är också bra att tänka på hur man själv beter sig på nätet, säger Sara Holm Stålhand.

Tips och råd

  • Lyssna på den som är utsatt. Det är bara den som kan avgöra var gränsen går och när det är nog.
  • Uppmana barn och unga att berätta. Om ingen vuxen vet vad som händer, kan ingen hjälpa till heller.
  • Ta reda på vilka forum barn och unga finns på, och se till att lära dig vad det är för något.
  • Kontakta skolan direkt om det är konflikter mellan elever.
  • Kontakta polisen om det handlar om anonyma kränkningar, och se om de kan gå vidare.

Källa: Sara Holm Stålhand, Västerås kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.