Basels öde berörde kollegor över hela världen

Uppdaterad
Publicerad

Tvärsnytt har tidigare rapporterat om harpisten Basel dib Sara som flytt från Syrien och som nu bor i Lindesberg. En annan harpist fick höra om Basels öde och startade en insamling för att ge honom en egen harpa.

Idag fick harpisten Basel dib Sara äntligen en egen harpa att spela på.

– Det betyder mycket för mig att återigen kunna spela efter ett långt uppehåll, säger Basel.

Han undervisade i harpa i Damaskus men var tvungen att fly från kriget. Han har inte spelat på sina två harpor på tre år.

– Att ha en egen harpa betyder mycket när man är en professionell musiker. Man måste öva varje dag, säger Basel.

Willi Postma, som också är harpist, fick höra talas om Basel och hans öde och blev berörd.

– Jag tänkte att nu måste han få en harpa så han får tillbaka sitt liv.

Hon skrev till många om hjälp men fick inget svar så Willi skrev till sin bästa vän, harpisten Susann McDonald och bad om ett bidrag. Hon svarade: ge mig ditt kontonummer så får du 10 000 dollar.

Så med hjälp av insamlade pengar och en instrumenttillverkare som bidrog med hälften av vad harpan kostade så kunde Basel få sin harpa idag. Och Svenska Kammarorkestern kom också med något som fick Basel att le: han får spela musik av Rachmaninoff med orkestern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.