Foto: Arla

Bästa kladdkakan kan finnas i Kumla

Uppdaterad
Publicerad

14-åriga Amy Allegrini Hobson från Kumla har gått till final i en stor kladdkaketävling.

Amy Allegrini Hobson från Kumla är en av sex finalister i en tävling som Arla anordnar där barn mellan 10 och 14 år gör upp om vem som bakar Sveriges godaste kladdkaka. Finalen går av stapeln under Bak- & Chokladfestivalen på Stockholmsmässan i Älvsjö utanför Stockholm den 4 oktober.

Av över 170 inskickade bidrag har Amy Allegrini Hobson tagit sig till final sin Kladdkaka med marängsviss-topping.

– Jag älskar verkligen att baka och började redan när jag var fem år, då hjälpte jag min mormor att baka bröd och bullar. Det bästa med det här receptet är att båda mina favoritdesserter finns i en kaka. Jag kom på receptet en dag när jag var sugen på både marängsviss och kladdkaka och inte visste vilket jag skulle välja, säger Amy Allegrini Hobson.

Juryns motivering lyder: ”Här har vi en blivande favorit på barnkalas. Amy har tagit två goda saker och lagt ihop till något ÄNNU godare. Man kanske tror att det är mäktigt, men det en riktigt bra smakkombination eftersom både grädde och banan både bryter av, och passar bra ihop med chokladsmaken”.

Amys kladdkaka med marängsviss-topping

12 bitar

2 ägg

3 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

1 ½ dl vetemjöl

4 msk kakao

1 krm salt

100 g smör

Topping

2 dl vispgrädde

2 bananer

1 ½ dl små maränger

strössel

Sätt ugnen på 200°. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Rör ihop ägg och socker, blanda ner de torra ingredienserna. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen ca 12 min. Låt kakan svalna. Vispa grädden och klicka över kakan. Strö över skivad banan, maränger och strössel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.