Lag Gymkollen Foto: Thomas Wedin / SVT

Bästa uppfinnarskolan firade med tårta

Uppdaterad
Publicerad

När det gäller produktutveckling och uppfinningar är eleverna på Tullängsskolan bäst i Sverige. Det har de svart på vitt på efter att ha vunnit den rikstäckande uppfinnartävlingen Blixtlåset.

Tävlingen Blixtlåset vänder sig till elever som går teknikutbildningar och första priset i årets upplaga gick i konkurrens med 22 andra lag till ”Gymkollen” på Tullängsskolan.

Prissumman på 10.000 kronor delas av lagets medlemmar Adam Hasselwander, Carl Carlsson, Hampus Pehrson och Måns Bergman i TEA13.

Laget har utvecklat en webbsida och app som håller koll på antal personer i en lokal, som ett gym. Genom appen i din telefon kan du se hur många personer som är på gymmet.

– Det är två sensorer som står parallellt med varandra och som ska mäta hur många personer som går in och ut ur ett gym eller någon annan lokal, förklarar Hampus Pehrson.

Idén kom som en lösning till ett av killarnas personliga problem.

– De här två killarna gymmar mycket, säger Hampus och pekar på Adam Hasselwander och Carl Carlsson, och det är ett problem de hade.

Delar av pengara kommer killarna att investera i sin app.

Lag Crosshänger från Tullängsskolan som bestod av Emma Willyams, Johanna Bang och Oscar Östlund, knep ett hedrande 4:e pris i samma tävling.

För att fira framgångarna bjöd skolan samtliga elever på tårtkalas.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.