Foto: TT

Skogsbranden sprider sig långsammare

Uppdaterad
Publicerad

Läget är inte längre lika akut och branden sprider sig långsammare. Samtidigt intensifierar räddningstjänsten släckningsarbetet och kallar in ytterligare personal.

Under tisdagen har branden gått att trycka tillbaka till den brandgata som räddningstjänsten skapade under måndagen. Läget ser betydligt bättre ut under eftermiddagen. Elden sprider sig långsammare och sprider sig inte längre i någon särskild riktning eftersom vindarna är fortsatt svaga. Det är också lyckade insatser kring sjön Snyten som gett resultat och stoppat branden i den riktningen.

Enligt Länsstyrelsen i Västmanland, som leder räddningstjänstens arbete, är läget inte längre lika akut.

Skogsbranden i Västmanland

– Läget är betydligt bättre än vi befarat. Det är dock för tidigt att säga att vi har branden under kontroll, säger Erik Bergman på Länsstyrelsen i Västmanland.

Extra personal

Räddningstjänsten begärde under eftermiddagen extra personal för att bekämpa elden på marken. Den extra personalen består av brandmän och militärer och kommer gradvis att dyka upp under dagen. Till kvällen förväntas alla femtion vara på plats.

Drygt 100 personer har hittills jobbat med släckningen och nu dubblas i stort sett manskapet. Utöver dessa jobbar ett 30-tal personer med att förse räddningstjänsten med förnödenheter och ett femtiotal ansvarar för brandbekämpningen med helikopter.

Under eftermiddagen besökte försvarsminister Karin Enström och landsbygdsminister Eskil Erlandsson katastrofplatsen för att diskutera ytterligare stöd till insatsen.

Många i Västerås har varit oroliga på grund av den kraftiga brandrök som vällt in över staden. Enligt Erik Bergman behöver västeråsarna inte oroa sig för att branden ska sprida sig dit.  Boende i Norberg ser också ut att slippa evakuering men beredskapen kvarstår.

Vädret har varit till hjälp

De milda vindarna har gjort att elden sprider sig i långsammare takt, men skulle vinden vända igen skulle det kunna skapa problem för släckningsarbetet.

– Vi måste förbereda oss för att vinden kan byta rikting. Då kan vi få en brandfront som kommer från andra hållet och elden hamnar bakom oss, säger Lars-Göran Uddholm, som är räddningsledare på plats.

– Det positiva med en ändrad brandriktning skulle vara att branden går tillbaka i den riktining den kom ifrån och där finns det inte lika mycket brandbart.

Internationell hjälp försenad

De två italienska vattenbombplan som förväntades anlända under tisdagseftermiddagen fastnade i Polen på grund av dåligt väder, men förhoppningen är att de ska komma till Västerås under onsdagen. Däremot kommer tre plan från Frankrike, varav två är vattenbombplan, anlända under kvällen och kommer att kunna börja vattenbomba branden under onsdagen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Västmanland

Mer i ämnet