Foto: SVT

Arklöv vill få tidsbestämt straff

Uppdaterad
Publicerad

Polismördaren Jackie Arklöv dömdes till livstids fängelse efter morden i Malexander. Nu ansöker han om att få sitt straff tidsbestämt, och på måndagen hölls förhandlingar i Örebro tingsrätt.

Jackie Arklöv dömdes år 2000 till livstids fängelse för de uppmärksammade morden i Malexander 1999, där två poliser sköts ihjäl efter att Arklöv och hans kumpaner Tony Byström, före detta Olsson, och Andreas Axelsson rånat banken i Kisa.

Arklöv har ansökt två gånger om att få livstidsstraffet tidsbegränsat, 2010 och 2012. Första gången fick han avslag, andra gången drog han tillbaka sin begäran.

Har förändrats

På måndagen var det förhandlingar vid Örebro tingsrätt. Arklöv fick berätta vad han har gjort under den tiden som han suttit i fängelse i en utfrågning av sin advokat Per Durling. Bland annat har han kontakt med Fryshuset i Stockholm för att hjälpa andra att lämna nationalsocialismen och han har också studerat på universitetet. Han har också enligt Kriminalvårdens utlåtande skött sig under strafftiden som han har suttit på Kumla, Hall, Österåker och nu i Borås som har en lägre säkerhetsklassning.

Svårt att hitta orden

Men när åklagare Ulf Stålhane frågade Arklöv om hur han ställer sig till brotten i dag tog det lång för Arklöv att hitta orden.

– När jag tvingas prata om det så mår jag illa och att säga att jag ångrar det känns för lite med tanke på hur allvarligt det är. Jag skulle göra vad som helst för att göra det ogjort.

Vill få tidsbestämt straff

Arklövs advokat framförde att han borde få ett tidsbestämt straff på 27 år. Det skulle innebära att han kan vara fri om tre år. Bland annat gjordes en jämförelse med Mattias Flink som dömdes för mordet på sju personer i Falun 1994. Flink fick ett tidsbestämt straff på 30 år och där hävdade Durling att Arklövs straff borde vara kortare.

Men åklagare Ulf Stålhane motsatte sig detta och påpekade att brotten inte kunde jämföras. Han menar att polismorden i Malexander var ett extremt brott som uppstod påverkad av nationalsocialism.

– Frågan om ett tidsbestämt straff är väckt för tidigt, säger Stålhane.

I höstas försökte också Tony Byström, före detta Olsson, att få sitt straff tidsbestämt. Han nekades dock till detta. Tingsrättens beslut om Jackie Arklövs ansökan kommer att meddelas den 26 juni.

Omvandling av fängelse på livstid

Vid prövningen av en ansökan finns det vissa omständigheter som särskilt ska beaktas:

  • den tid som den dömde avtjänat,
  • de omständigheter som legat till grund för straffmätningen när livstidsstraffet dömdes ut,
  • risken för att den dömde återfaller i allvarlig brottslighet,
  • om den dömde åsidosatt vad som gäller för verkställigheten, samt
  • om den dömde medverkat till att främja sin anpassning i samhället.

Källa: regeringen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.