Foto: SVT

Bildhuggaren med rötter i medeltiden

Uppdaterad
Publicerad

Just nu är Åsa Holmlund aktuell med en utställning i Kumla Utställningshall. Hon arbetar oftast i trä, hon är bildhuggare och hennes uttryck är både ömsint och ibland nästan brutalt.

– Jag är inspirerad av medeltiden där det berättas med ömhet och där det sen kan det komma en spik rakt in i ett altarskåp, eller att det har blivit en spricka rakt igenom. Men det har ändå ett uttryck, säger Åsa Holmlund.

– Jag vill ha både känslighet och råhet, säger hon direkt när jag frågar om hennes uttryck.

Behöver motståndet

Hon menar att mycket av konsten handlar om idéer, men i hennes fall är hantverket och känslan det viktiga.

– Att måla, det har jag en sådan respekt för och jag kände att det inte var min starka sida, säger hon apropå studietiden i Stockholm där hon gick på Konstfack åren 1970-1974.

Hon tog sig ofta till Statens Historiska Museeum för att studera de vackra medeltida skulpturerna som finns där.

– Jag drogs dit, och du vet träet, dess doft och värme och .. Motstånd föreslår jag, ja motstånd, du sa ordet motstånd. Jag behöver det säger Åsa Holmlund leende.

Sittande kvinna

Ett av huvudnumren på utställningen föreställer en sittande kvinna med vad som först synes vara ett barn i knäet.

– Den äldre kvinnan med den yngre kvinnan i sitt knä. Det är samma person och så kan man också som människa se att i den äldre kvinnan finns den yngre personen alltid närvarande, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.