Flyktingar lider av boendekris

Uppdaterad
Publicerad

Trots att Västerås stad har en bra beredskap för att ta emot ett växande antal flyktingar finns det inte tillräckligt med bostäder, det visar en granskning som gjorts på uppdrag av Västerås förtroendevalda revisorer.

Västerås kommun vill nu i större utsträckning ta emot flyktingar som kan ordna sitt eget boende, så kallade EBO-flyktingar och minska de flyktingar som anvisats från Migrationsverkets anläggningsboenden, kallade ABO.

– Trycket på de som tagit emot flyktingar i sina egna hem, som sedan ska ut i egen bostad, gör att efterfrågan på bostäder är väldigt stort i Västerås, säger kommunalrådet Staffan Jansson (S) i Västerås stad.

På vilket sätt en flykting anländer till staden varierar. Det finns flyktingar med eget boende, kallade EBO, som oftast inte har en permanent bostad utan bor inneboende hos vänner eller släktingar. Sedan finns det de som anvisats från Migrationsverkets anläggningsboenden, så kallade ABO.

Ekvationen går inte ihop

Enligt en granskning som gjorts på uppdrag av förtroendevalda revisorer i Västerås stad finns det bra beredskap i staden för att ta emot ett växande antal flyktingar, svårigheten är dock att få fram tillräckligt med bostäder.

Samtidigt har individ- och familjenämnden beslutat, tillsammans med Migrationsverkat, att minska antalet ABO-personer. Detta på grund av svårigheterna kring bostadssituationen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.