Foto: SVT

Från bronshjälte – till mammaledig

Uppdaterad
Publicerad

Efter en imponerande fotbollskarriär valde Marie Hammarström att lägga fotbollsskorna på hyllan 2013. Nu är Marie föräldraledig – men fotbollen har hon inte släppt helt.

Som ung var Marie friidrottare men kände sig aldrig riktigt bekväm med att tävla individuellt utan ville hellre göra något tillsammans med sin tvillingsyster Kristin så det fick bli fotbollen.

– Jag har alltid gillat att göra det tillsammans med andra. Det är kul att göra mål men jag gläds lika mycket av att se andra göra mål, säger Marie.

#efterslutsignalen

Sköt hem bronset

Maries fotbollskarriär startade i juniorklubben Glanshammars IF sedan blev det sju år i Kif Örebro och landslaget där hon sköt det avgörande 2-1-målet mot Frankrike 2011 vilket gav Sverige ett VM-brons.

2013 kom Marie till Kopparberg Göteborg där hon så småningom bestämde sig för att sluta med elitfotbollen.

– Det kändes som jag gjort OS, VM och EM och året efter var det uppehåll och jag hade spelat ganska många år i damallsvenskan. Och den var inte längre höjdpunkten utan träningen var minst lika kul. Då kände jag att det var dags att sluta med tävlingen, som är det man tränar för.

Tar med sig erfarenheter

Så Marie slutade med elitfotbollen 2013 och började som gymnasielärare i idrott och biologi på Thorén Business School i Örebro.

Hon har tagit med sig några av sina erfarenheter från tiden som elitidrottare.  

– Det gäller att få alla att känna sig trygga och skapa en miljö som är positiv så att alla kan få möjlighet att lära sig så mycket som möjligt. 

Nu är Marie föräldraledig men hon har inte släppt fotbollen helt.

– När jag var gravid var jag hjälptränare i Kif:s talanglag. Sen ska jag åka med några flicklandslag på olika läger och fungera som förebild och extra tränare och dela med sig av den erfarenhet som jag har.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#efterslutsignalen

Mer i ämnet