Foto: Jessica Gow/TT

Cykelstölderna minskar med en tredjedel i Örebro län

Uppdaterad
Publicerad

Antalet cykelstölder i Örebro län har ökat under det senaste året. Men om man ser över 20 år har antalet istället minskat med en tredjedel.

I Örebro län stals drygt 3.000 cyklar under förra året, en ökning på tolv procent från 2012. Men här syns även den långsiktiga trenden tydligt. På 20 år har antalet cykelstölder minskat med 35 procent.

– Det är en rätt intressant statistik, för det finns ju en allmän bild av att det stjäls mer och mer cyklar. Men det här visar ju att det är felaktigt om man ser över en längre tidsperiod, säger Klas Elm, ordförande på branschorganisationen Svensk Cykling.

Rekordfå stölder

I Sveirge ligger nivåerna just nu under 70.000 anmälda cykelstölder, vilket innebär en halvering sedan 1990-talet. Det har heller inte stulits så få cyklar sedan Brottsförebyggande rådet påbörjade sina mätningar år 1975.

Klas Elm tror att ändrade köpvanor spelar in när det gäller minskningnen.

– Folk köper dyrare cyklar idag. Det leder i sin tur till att man är mer noga med att låsa fast den ordentlig, säger han.

Tror du det stoppar tjuvarna?

– Det gör det i alla fall betydligt svårare för dem. Folk lägger ju mer pengar på bättre lås idag dessutom, säger Klas Elm.

I Sverige gjordes flest anmälningar på cykelstölder år 1993. Då var antalet uppe i 124.694 stycken. Minst anmälningar gjordes 2012 då antalet låg på 60.451. Det här visar statistik från Brottsförebyggande rådet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.