Foto: SVT

De är sommarens sångstjärnor på Skäret

Uppdaterad
Publicerad

Sångare från sju länder kommer att sjunga på sommarens Opera på Skäret. I år är det välkända operan La Traviata som sätts upp. En av de som spelar huvudkaraktären, kurtisanen Violetta, är den internationella operastjärnan Ania Jeruc.

Hon kan sin Violetta, för polska sopranen Ania Jeruc, spelar henne just nu i England. Ainas tolkning har hyllats och i sommar är det på scenen på Opera på Skäret som man kan se henne. Och att söka sig hit till Bergslagen var lätt.

– Jag har hört många bra saker om operafestivalen, att det är en hög nivå, en bra orkester och den bästa akustiken. Jag ser fram emot detta och jag gillar att spela Violetta var som helst, säger sopranen Ania Jeruc.

En blandning

La Traviata är den tolfte uppsättningen i Kopparberg. Precis som tidigare år är det en blanding av etablerade solister och unga stjärnskott och samarbetet med Svenska kammarorkestern fortsätter. Några av operasångarna är återvändare, som Won Whi Choi. Tenoren var med i en liten roll i Aida 2007.

Nu är den Koreanske operasångaren etablerad och bosatt i New York och i sommar spelar han Alfredo, den unga mannen som förälskar sig i Violetta. En annan återvändare är svenske Anton Eriksson, som gjorde succé på Skäret 2012 som Enrico i Lucia di Lammermoor.

Nu ska han spela Alfredos far Giorgio Germont. 

– Det är underbart att jobba på Opera på Skäret. Det är en skön atmosfär att jobba i den svenska naturen och det är en fantastisk roll, säger han.

Kortfattat handlar La Traviata, som är skriven på 1800-talet av Giuseppe Verdi, om omöjlig kärlek. En ung man ur sociteten förälskar sig i Violetta, en lyxprostituerad kvinna. Kärleken är besvarad men deras kärlek stöter på stora hinder.

”En gammal historia”

En historia som har bäring också i dag, anser Sten Niclasson, som är konstnärlig ledare.

– Det är en gammal historia, men de där hindren finns alltid och alltid är det någon som blir olycklig av kärlek, säger Sten Niclasson.

Nytt för i år är att publiken har möjlighet att gå på en halvtimmes operaintroduktion innan själva föreställningen drar igång.

La Traviata spelas mellan den 1 och 30 augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.