Foto: Privat/Scanpix

Hamnade mitt i Sandys öga

Uppdaterad
Publicerad

Svenskarna Robin Strasds och Anna Wallén befann sig i New York när stormen Sandy slog till med full kraft. I dag är elektriciteten utslagen och Robin får gå till jobbet till fots.

– Jag bor i ett gammalt hus och vid 18-tiden började det knaka till, men sen blåste det på rejält ända till midnatt, tror jag, säger Robin Strasds, från Örebro, som bor och arbetar i New York.

– Jag trodde inte att det skulle bli så här stormigt, i natt skakade fönstren och lamporna här inne ordentligt, berättar Anna Wallén (S) riksdagsledamot från Västmanland.

Orkanen Sandy

Skulle följa FN:s arbete

Hennes vistelse i New York blev inte som hon tänkt sig. Hon skulle ha följt FN:s arbete i två veckor tillsammans med flera andra riksdagsledamöter och deltagit i debatter. Men när orkanen Sandy närmade sig ändrades agendan och istället försökte hon i söndags köpa vatten och mat.

– Jag har en liter vatten och vi försökte verkligen leta, men det var tomt på hyllorna. Inget vatten och inget bröd, berättar hon.

Hotellet saknar ström

Hotellet Anna Wallén bor på saknar ström sedan i går kväll (lokal tid) och reservgeneratorn gick sönder efter en kvart, så det är svårt med information och hon är långt ifrån ensam. Hon hoppas kunna få tag på en tv som fungerar för att få veta mer vad som hänt. I nordöstra USA saknar just nu sju miljoner kunder el.

En som inte bara är på besök är Robin Strasds från Örebro. Han bor i Harlem i New York och när Tvärsnytt får tag på honom är han på väg till jobbet på ett café.

Några butiker öppnar

– Nu är jag på femte avenyn och det finns ingen el här. Det börjar komma upp några butiker som har el och folk börjar komma ut och kolla runt. De vill väl se vad som hänt, för jag tror att när man sitter instängd så vet man inte vad som händer där ute.

På caféet där han jobbar saknas el så i dag kan de inte hålla öppet. Han berättar också att det är svårt med kollektivtrafiken. Tunnelbanan är stängd och inga bussar går. En och annan taxi kör på gatorna, men de är som sagt få, så ska man fram just nu så är det till fots.

– Det ser helt galet ut här, säger han till svt.se.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Orkanen Sandy

Mer i ämnet