Foto: SVT

De tecknar årets julkalender

Uppdaterad
Publicerad

För fjärde året sänds julkalendern även tolkad till teckenspråk på webben, och inspelningarna av teckentolkningen görs här i Örebro.

Snart är det premiär för SVT:s julkalender som i år heter ”Barna Hedenhös uppfinner julen”. Joel Kankkonen gestaltar julkalenderns berättarröst och tillsammans med Alexandra Royal och Roger Jämtdal, som är aktörer, turas de om med att spela de olika rollerna. Och i studion är det full inlevelse som gäller.

– Idag jobbar vi mer med gestaltning kan man säga och vi har fått jättebra respons ifrån tittarna på det. Man får en bättre känsla för vad som händer i själva dramaturgin, man har ett utökat uttryck och man är mer noggrann med kroppsrörelser och blickriktningar. Allt det gör att barnen hänger med på ett helt annat sätt, säger Joel Kankkonen som är både berättarröst och redigerare i årets julkalender.

I år är det fjärde gången som julkalendern blir teckentolkad och alla 24 avsnitt kommer att kunna ses på SVT Play. Just nu översätter aktören Roger Jämtdal avsnittet från lucka 1.

– Vi står framför en kamera och så har vi även en monitor där vi kan titta på själva avsnittet samtidigt. Då kan jag fånga vad som sker i bild, hur man står i förhållande till varandra och åt vilket håll man ska titta, säger Roger Jämtdal.

Att översätta julkalendern är ett gediget arbete som kräver att man arbetar om manuset så att historien blir lika spännande och lekfull på teckenspråk som på svenska.

Är det svårt att översätta julkalendern?

– Självklart måste vi komma ihåg att det är två olika språk, svenska och teckenspråk, så vissa saker som finns i svenskan har ingen ypperlig motsvarighet i teckenspråket och då måste vi fånga den översättningen och göra en bearbetning. Till exempel när de i julkalendern sjunger eller använder sig utav rim så gör vi något med händerna, och leker med händerna så att det blir en totalupplevelse för målgruppen. Vår strävan är ju att de ska likställas och det hoppas jag att vi lyckas med, säger aktören Alexandra Royal.

Vad tycker du själv om årets julkalender?

– Jo, jag tycker faktiskt att den är rolig. Jag minns första gången jag tittade på den... Men nu har jag ju arbetat igenom den så många gånger och tagit så många olika roller. Men jag tycker faktiskt att den är jättebra i år. det är mycket humor i den, mycket, summerar Alexandra Royal.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.