Dement man avled efter fall från fönster

Uppdaterad
Publicerad

Lekebergs kommun kritiseras efter att en dement patient kastat sig ut genom ett fönster och avlidit.

En dement man på ett boende i Lekeberg blev så aggressiv att de två personerna i personalen inte kunde hantera honom själva. Medan de kallade på en tredje vårdare lämnade de mannen ensam.

När de tre i personalen efter ett par minuter gick in i mannens rum kunde de konstatera att fönstret slitits upp och att mannen låg livlös på marken tre våningar ner. Trots återupplivningsförsök gick mannens liv inte att rädda. Han konstaterades död av ambulanspersonal som kallats till boendet.

Händelsen lex Sarah-anmäldes men kommunen får nu kritik av Inspektionen för vård och omsorg (IVO) för att inte ha utrett ärendet tillräckligt. Bland annat saknas uppgifter om vilka åtgärder som vidtagits för att inte samma sak ska hända igen. Inte heller har kommunen tillräckligt utrett orsaken till att det hela kunde ske.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.